zu

marți, 8 septembrie 2009

libertate versus dependenta




















Se spune ca suma tuturor viciilor este o constanta . Eu as spune la fel si despre libertate . Pana sa pierdem din ea, nu banuim cate aspecte ale libertatii exista . Oricare din ele pierduta, te simti datoare sa suplimentezi nevoia de libertate
cu un supliment acordat catre alta fateta a ei. Carenta de libertate intr-o situatie , duce la excesul de uz in alta situatie diferita . Lipsa libertatii te incatuseaza, te infrunge sufleteste si trupeste insa exista oameni inchisi , care in inchisoare se simt mai liberi decat cei de afara , pentru ca sunt liberi in universul lor interior . Sunt popoare care traiesc in dictatura si care se simt libere sa-si creeze o alternativa a libertatii in cultura. Sunt oameni care traiesc sub opresiune religioasa si care au un spirit neincatusat. Sunt copii abuzati emotional si nu numai, care isi dezvolta o lume imaginare populata de fiinte fabuloase hiperprotectoare si omnipotente. Sunt femei transformate in sclavele casniciei datorita convenientelor si traditiilor conform carora femeia are doar obligatii nu si drepturi , are doar libertatea de a-l sluji fara limite pe stapanul absolut, adica pe posesorul cromozomului Y, dar nu are voie sa indrazneasca sa ceara macar respect. Acestea dezvolta doar nevroze , depresii si cele mai ghinioniste boli somatice. Cu toti ne intrebam ce-i face pe unii oameni dependenti de un lucru , o situatie, o substanta, o persoana sau o ideologie? Ce-l transforma pe bautorul ocazional in alcoolic? Cum se ajunge narcoman? Cum devine indragostitul gelos obsesional? Dar pofticiosul cum ajunge bulimic?
Cum ce ? Ocazia de a consuma/ abuza de acel ceva care-l transforma in dependent, dar si dereglarea sistemului-balanta in satisfacerea minimului de libertate intr-o circumstanta de viata. Carenta de libertate care duce la nefericire , frustari si neajunsuri. Experimentam prin abuz accesul la o lume artificiala in care simturile isi modifica coerenta, iar simtamintele consistenta. Cautam satisfactie si evadare din realitate. Cautam sa refacem suma libertatilor individuale la acea constanta initiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu