zu

miercuri, 18 noiembrie 2009

Cine sunt eu?

Ma caznesc sa scriu cateva randuri la intrebarea cine sunt eu, un referat cu tenta psihologica... Iar raspunsul il gasesc mozaic in multe dintre postarile de inceput ale blogului meu. E un raspuns subiectiv, raspunsul adevarat il vom afla sau nu la sfarsit vietii noastre, indiferent de raspunsurile psihologilor sau filozofior, neutru de explicatiile biologilor si sociologilor. Trestie cugetatoare? Punct efemer pe axa timpului si spatiului? Materie vie guvernata de legile fiziologice si psihice? Cine suntem noi, luati fiecare in parte si cine suntem noi in ansamblu?

6 comentarii:

  1. Frumoase intrebari...Si eu voi fi subiectiva spunand ca noi toti suntem cei care am primit viata cu riscul topirii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem.. fire de praf plutind in razele de soare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Este o întrebare bună, dar răspunsul nu se află la fel cum ai afla răspunsul oricărei alte întrebări... din simplul fapt că întrebarea nu este doar o întrebare. Ea dă glas unuia dintre cele mai mari mistere ale civilizaţiei omeneşti... "Cine sunt eu şi ce caut aici?". Desigur, mulţi s-au aventurat să răspundă în fel şi chip presupunînd că răspunsul va fi valabil pentru toţi. Dar nu acesta este cazul. Oricare ar fi răspunsul el are o valenţă proprie fiecăruia dintre noi. Ceea ce percep eu despre mine, în legătură cu persoana mea poate fi total diferit faţă de ceea ce percepi tu a fi persoana ta. Dar totul ţine de percepţie. Iar percepţia ţine cont de un singur plan, cel al realităţii fizice. Presupun că vom înţelege mai bine cine suntem cu adevărat atunci cînd vom înţelege că existenţa presupune mult mai mult decît ceea ce putem percepe cu cele 5 simţuri, chiar şi decît ceea ce ne putem imagina.

    Ştii, pe undeva cred că vom ajunge să ne cunoaştem pe noi înşine abia cînd nu va mai rămîne nimic de cunoscut în afara noastră.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Erys frumos ai spus, ca semn zodiacal aflat sub influenta apei simt ca ai multa dreptate...

    RăspundețiȘtergere
  5. ALIA, REBELU, ANDREI MULTUMESC DE TRECERE SI CUVINTE.

    RăspundețiȘtergere